Peşinizde 8 tane azılı katil olsa ne yapardınız? Sürekli kaçmaya mı çalışırdınız yoksa hepsiyle teker teker yüzleşir miydiniz? İşte Batman: Arkham Origins ile kendimizi böyle bir ortamda buluyor ve noel arifesinde suçluları yeni yeni tokatlamaya başlayan genç Bruce Wayne ile tanışıyoruz. Arkham Asylum’un 5 yıl öncesinde geçen oyunumuzda doğal olarak Gotham halkı henüz Batman’ı tam olarak tanımıyor. Sadece halk değil aynı zamanda şehrin sokaklarındaki it kopuk bile Batman’i yeni yeni tanımaya başladığı yıllar diyebiliriz.
Origins tıpkı Arkham City’de olduğu gibi açık dünya oynanışını benimsemiş durumda. Gotham şehrine baktığımızda bölgelere ayrıldığını ve büyük bir köprü ile süslendiğini görüyoruz. Ayrıca eski oyunlardan farklı olarak bu sefer hızlı seyahat modu eklenmiş. Bu sayede harita üzerindeki belirli yerlere ya da evimiz olan Batcave’e bu mod sayesinde direk dönebiliyoruz.
Gotham şehri oldukça büyük yapılmış. Durum böyle olunca da haritamız araştıracak pek çok yere ev sahipliği yapıyor. Şehrin belirli noktalarına gnen eşyalar ya da patlak vermek üzere olan olaylar yan görevleri oluşturuyor. Oyunumuzda açık alan tarzı ilerleyişte şehirde istediğimiz gibi dolaşırken görev bazlı ilerleyişler sadece bazı binalar içerisinde gerçekleşiyor. Bu sayede tüm Gotham şehrinin altını üstüne getirebiliyoruz.
Oyunun senaryosuna baktığımızda oldukça sade gibi görünse de ilerledikçe aslında öyle olmadığını ve karşımıza pek çok farklı olayın çıktığını görüyoruz. Zaten oyun içerisinde bulunan diyaloglar ve karakterler sre ileride gerçekleşecek olaylar hakkında ip uçları veriyor. Bu sayede hem filmlerdeki hemde çizgi romanlardaki o mükemmel atmosferi yaşayabiliyoruz.
Eski oyunlarda olduğu gibi Arkham Origins içerisinde de pek çok farklı eşyamız bulunuyor. Havada pelerin sayesinde süzülebiliyor halat ile binadan binaya uçabiliyor ya da patlayıcı sprey ile bir anda düşmanlarımızın ortasına atlayıp onları alt edebiliyoruz. Yeni oyunumuza tabi ki farklı silahlarda eklenmiş. Oyun sırasında sürekli olarak bu silahlarımızı kullanıyoruz. Oyunda bu kadar çok grafiksel detay olmasına karşın Batman: Arkham Origins Sistem Gereksinimleri çok yüksek sayılmaz.
Dövüş dinamikleri ile ünlenen Batman serisi bu oyunda da kalitesinden ödün vermiyor. Karşılaştığımız düşmanlarımız bize sıralı bir şekilde değil aldıkları pozisyonlara göre saldırıyorlar. Düşmanlar sopa veya bıçak gibi ellerine geçen her türlü aletle üzerimize gelebiliyorlar. Silahlı düşmanlar ise bizi daha çok zorluyor. Bu nedenle onlara karşı biraz daha temkinli yaklaşmamız gerekiyor. Bu tarz düşmanlara karşı sis bombası gibi ekipmanlarımızı kullanmak bre büyük avantaj sağlıyor çünkü silahlı düşmanlar ile göğüs göğüse çarpışmak inanılmaz derecede zorlaştırılmış. Eğer işimizi sağlama almak istiyorsak gizlilik dinamiklerine başvuruyoruz. Yeni oyunumuzda sabır gerektiren fakat bir o kadar da keyifli olan gizlilik unsurları oldukça gerçekçi yapılmış. Dilersek düşmanlarımızı halata asabiliyor ya da çaktırmadan yüksek bir yerden aşağı atabiliyoruz. Gizlilik modunda bre en çok dedektif modu yardımcı oluyor. Bu mod içerisindeyken etraftaki düşmanların sayısından kullanabileceğimiz unsurlara kadar her şeyi görebiliyoruz.
Farklı karakterleri kullanabildiğimiz Challenge görevleri dışında oyunun en büyük yeniliği şüphesiz multiplayer modları. Joker ve Wayne’i karşı karşıya getiren multiplayer modu işin içerisine Batman ve Robin’in girmesi ile iyice şenleniyor. Fakat oyun içerisinde online oyuncu bulmak biraz zor. Bu da oyunun dezavantajlarından birisi diyebiliriz.
Oyunun grafik kalitesi oldukça iyi. Fiziksel görseller en çok etrafta uçuşan partiküllerde veya dumanlı bölgelerde ön plana çıkıyor. Ayrıca oyunun PC sürümünde detayların daha keskin ve net olduğunu görebiliyoruz. Seslerinde grafiklerden aşağı kalır yok. Oyundaki karakterlerin seslendirmeler oldukça gerçekçi yapılmış. Batman’nin puslu sesi Enigma’nın haylaz tavırları ya da Alfred’in o görmüş geçirmiş ruh hali seslendirme unsurlarına fazlasıyla yansımış. Sistem gereksinimleriiçinde de en düşük 512 MB (Nvidia GeForce 8800 GTS / AMD Radeon HD 3850 ) önerilen olarak da 1 GB (Nvidia GeForce GTX 560 / AMD Radeon HD 6950 ) ekran kartı modelleri isteniliyor.
Müziklere baktığımızda Gotham’ın o kasvetli yapısının kesinlikle müziklerde bulunduğunu söyleyebiliriz. Tercih edilen yaylı çalgılar ve müzik iniş çıkışları oyunun heyecanını daha da artırıyor. Özellikle ikili mücadelelerde kullanılan bu müzikler ile dövüşmek oldukça keyifli diyebiliriz.
Sonuç olarak Batman: Arkham Origins gerçekten başarılı bir yapım. Oyunu oynarken mutlaka keyif alacağınıza emin olabilirsiniz. Batman: Arkham Origins kaç GB sorusunun yanıtı ise oyun bilgisayarda 15GB depolama alanı kullanmaktadır. Daha önce eFootball 2022 en güçlü takım PES 2021 en güçlü takım Blur sistem gereksinimleri ile ilgili detaylı bilgileri de srle paylaşmıştık. Şimdi Batman: Arkham Origins oyununun sistem gereksinimleri ile srleyiz.
Batman: Arkham Origins Minimum Sistem Gereksinimleri
- İşletim Sistemi: Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 (32-bit)
- İşlemci: Intel Core 2 Duo E4600 @ 2.4 GHz / AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4800+ @ 2.8 GHz
- Bellek: 2 GB
- Gerekli boş disk alanı: Oyunun kurulabilmesi için gerekli görülen boş alan 15 GB olarak belirtiliyor.
- Ekran kartı: 512 MB (Nvidia GeForce 8800 GTS / AMD Radeon HD 3850 )
- DirectX: Dx 10
Batman: Arkham Origins Önerilen Sistem Gereksinimleri
- İşletim Sistemi: Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 (64-bit)
- İşlemci: Intel Core i5-750 @ 2.66 GHz / AMD Phenom II X4 965 @ 3.4 GHz
- Bellek: 4 GB
- Gerekli boş disk alanı: Oyunun kurulabilmesi için gerekli görülen boş alan 15 GB olarak belirtiliyor.
- Ekran kartı: 1 GB (Nvidia GeForce GTX 560 / AMD Radeon HD 6950 )
- DirectX: Dx 11