Bilim insanları çarpıcı bir açıklamayla gündeme geldi. Atom saatlerinin günün uzunluğunumeye başlamasından bu yana Dünya’daki en kısa gün kayıtlara geçti. Paylaşılan verilere göre 29 Haziran 2022 tarihinde Dünya ekseni etrafında 24 saatten 159 milisaniye daha hızlı döndü.
Dünya daha hızlı dönmeye başladı
Normal şartlarda bir günün uzunluğu 24 saat olarak bilinmektedir. Zira bu süre zarfında Dünya kendi ekseni etrafında yaklaşık olarak her 86.400.000 milisaniyede bir dönüş sağlar. Kısa bir vadede dönme hızı günden güne milisaniyelik kesirlerde dalgalanabilir. Yaşanan bu durum da günün uzunluğunun değişebileceğini gösterir. Fakat yine de bununla pek sık karşılaşılmaz.
Bilim insanlarının son tespiti ise gezegenimizin uzun vadeli bir değişiklikten geçtiğini gözler önüne serdi. Yapılan araştırmalar Dünya’nın önceden daha yavaş döndüğünü ve günü tamamlamak için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu gösterdi. Araştırmacılar her yüzyıl gezegenin dönüş hızının birkaç milisaniye azaldığını ekleyerek böyle bir durumla karşı karşıya olduğumuzu kayıtlara geçti.
Bilim insanlarının yaptığı açıklamalara göre dünyanın dönme hızı artmaya başladı. Gezegenin tam bir devrimi tamamlamasının gittikçe daha az zaman aldığı belirtildi. Dolayısıyla günün uzunluğunun kısalmaya başladığı açıklandı. Yapılan araştırmalar en kısa günün daha önce 19 Temmuz 2020’de Dünya’nın 24 saatten 147 milisaniye daha hızlı bir dönüşü tamamladığı zamana tekabül ettiğini açığa çıkardı. 29 Haziran 2022’de gerçekleşen olay ise bu rekoru eline aldı. Günün 159 milisaniye daha hızlı sona erdiği aktarıldı.