RTÜK tarafından yapılan araştırmaya göre gençlerin televizyonme süresi düşüyor. 2018’de gençlerin günlük TVme süresi 2 saat 51 dakika iken 2022’de bu süre 1 saat 42 dakikaya düştü. Telefon kullanma süresinin yarısının dahi altına indi.
Radyo Televizyon Üst Kurulu olan RTÜK tarafından yapılan araştırma gençlerin TVme süresinin düştüğünü gösteriyor. 15-21 yaş aralığında olan gençler arasında yapılan araştırma düşüşü net şekilde ortaya koyuyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre gençlerin günlük TVme süresi 1 saat 42 dakika. Telefon kullanma süresi ise 4 saat 37 dakika olarak belirlendi. Yani telefon kullanım süresi TVme süresini üçe katladı.
RTÜK tarafından yapılan araştırmanın temel sebebi gençlerin medya kullanımı ile dijital okuryazarlık seviyesinin tespiti idi. Araştırmada dijitalleşmenin medya araçlarının kullanımını nasıl etkilediği de değerlendirildi.
Dijitalleşmeyle birlikte hayatımıza giren sosyal medyanın ve dijital medya araçlarının geleneksel medya ve yazılı basın araçlarının kullanımını nasıl değiştirdiğine de bakıldı.
Ekran Bağımlılığı Giderek Artıyor
RTÜK’ün ilgili birimleri tarafından yapılan ve 15-21 yaş aralığındaki gençleri konu alan araştırmada ekran bağımlılığını arttığı ortaya konuldu.
Araştırma 26 il sınırları içerisindeki yaşayan 6 bin 626 genç üzerinde yapıldı. Katılımcıların %294’ünün yüksek %35’inin orta ve %356’sının ise düşük seviyede dijital okuryazar olduğu belirlendi.
Araştırmaya katılanların %371’inde yüksek ve %269’unda ise orta seviyede ekran bağımlılığı tespit edildi. Geçmişteki rakamlara bakıldığında ekran bağımlılığının gençler arasında arttığı görüldü.