Elon Musk’ın CEO koltuğunda oturduğu SpaceX şirketi yeniden kullanılabilir roketleri ile adeta bir devrim başlattı. Firma bu anlamlı başarının devamını getirmek için çalışmalarına son sürat devam ederken aynı zamanda diğer uzay gemisi üreticileri de onu takip ediyor. Bu kervana son katılan isim ise yeniden kullanılabilir bir uzay aracını yörüngeye gönderen Çin Halk Cumhuriyeti oldu.
Çin 18. uzay görevini Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden yörüngeye gönderdi. Fakat ne yazık ki basına bir Long March 2F roketinin havalanması dışında pek bir bilgi açıklanmadı. Deneysel uzay aracı teknolojinin test edileceği Çin’deki planlanan iniş alanına dönmeden önce bir süre yörüngede dolaşacak. Ancak çalışmanın amacı belirsizliğini koruyor.
Çin uzay turizmi için çalışıyor
Taşınan yükün boyutuna ve ağırlığına göre uzay aracının X-37B’ye oldukça benzetildiği ifade ediliyor. Çin daha önce defalarca kez uzay araçlarıyla insanları dünya yörüngesinde dolaştırma sözü vermişti. Yapılan söz konusu çalışmanın ve ortaya çıkan kısıtlı bilgilerin de bu amaca hizmet ettiği tahmin ediliyor.
“Bunu bir tehdit olarak görmeliyiz”
Uzay politikası uzmanı Bleddyn Bowen konuya ilişkin verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “Çin’in teknoloji geliştirmesi Dyna-Soar ve uzay mekiğinin karşılaştığı sorunların ve ayrıca SpaceX’in Starship’inin karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelebilirlerse dikkate değer olacak. Bu teknolojik gelişmeyi Çin’in sivil ve askeri her türlü uzay teknolojisine yaptığı daha geniş yatırımların bir parçası ve aynı zamanda benzersiz bir tehdit olarak görmeliyiz.”