Koç ve Birol'dan Antalya'daki Zirvede Enerji Dönüşümü ve COP31 Vurgusu
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç ve IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, Antalya'ya Doğru zirvesinde buluştu.

COP31 Küresel İş Ortağı Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Rahmi M. Koç Müzesi'ndeki zirvede Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol ile bir araya geldi. Gazeteci Barçın Yinanç'ın moderatörlüğünü yaptığı buluşmada enerji dönüşümü, küresel rekabetçilik ve dönüşüm sürecindeki roller ele alındı.
Enerji Yatırımları ve Şebeke İhtiyacı
Yeşil dönüşüm yatırımlarının teşvik edilmesinin önemine değinen Ali Y. Koç, yenilenebilir enerjinin 7/24 kesintisiz üretim yapamadığını belirtti. Mevcut durumda yüzde 61 üretim kapasitesinin tüketimin yüzde 40'ını karşıladığını ifade eden Koç, bu açığı kapatmak adına şebeke yatırımları ile depolamaya duyulan ihtiyacı vurguladı. Dünyadaki depolama kapasitesinin 6 katına ihtiyaç duyulduğunu belirten Koç, kamunun yatırımcıyı cezbedecek iklimi sağlaması gerektiğini kaydetti.
Küresel Rekabet ve Çin'in Rolü
Uluslararası rekabette enerji, teknoloji ve jeopolitik unsurların birbirine bağlı olduğuna işaret eden Ali Y. Koç, Avrupa'daki enerji maliyetlerinin Amerika'nın iki katı olduğunu belirtti. Çinli şirketlerin pazar payındaki artışın kamu desteklerinden kaynaklandığını aktaran Koç, Çin'in uzun süredir elektrifikasyonu önceliklendirdiğini söyledi. Koç Holding olarak COP31 Küresel İş Ortaklığı'ndan duydukları heyecanı dile getirdi.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın Hedefleri
COP31 Başkanlığının net bir yol haritasına sahip olduğunu belirten Ali Y. Koç, Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2035'te enerji tüketiminin yüzde 35'inin elektrik olacağı hedefini aktardı. Bu hedefe ulaşılması halinde ithalata bağımlı ülkelerin enerji maliyetlerinin 400 milyar dolar azalacağını ifade eden Koç, finans kuruluşları ile projelendirme aşamasının birleştirilmesinin önemine değindi.
"Antalya da COP31 bittiği zaman, örneğin 150 ülke ‘Dünyadaki şu anda elektriğin toplam enerjideki %23 olan payını 2035’de %35’e çıkarmayı hedefliyoruz’ diye bir bildirgenin altına imza atsa, bu sadece bir siyasi belge olarak kalmaktan çıkacak, piyasalara, yatırımcılara yön verecek"
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, elektrifikasyon taahhütlerinin yatırımcılara yön vereceğini belirtti. Enerji ithal eden ülkeler için bu yatırımların cari açığı düşüreceğini ve enerji güvenliğini sağlayacağını ifade eden Birol, sürecin çevreye pozitif etkilerine dikkat çekti.

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu olan Okan AVŞAR, küresel teknoloji trendleri ve dijital ekonomi alanında uzmanlaşmış kıdemli bir haber editörüdür. Karmaşık dijital gelişmeleri, veri odaklı analizler ve tarafsız bir habercilik süzgecinden geçirerek okuyucuya aktaran AVŞAR, yayıncılık etiği ve doğruluk ilkeleri konusunda yüksek standartlara sahip profesyonel bir içerik üreticisidir.