PİYASALAR:
18-ayar-altin4.911,6214-ayar-altin3.835,10gram-has-altin6.740,36Bulgar Levası28,83Dolar48,28Cumhuriyet Altını45.255,00Ons Altın4.364,43Gümüş100,83Euro56,01Sterlin65,37İsviçre Frangı59,51Gram Altın6.774,23Çeyrek Altın11.000,69Yarım Altın22.001,38Tam Altın43.868,20Ata Altın45.482,98Kuveyt Dinarı156,37AZN28,40BIST 10010.000,00Gram Altın3.250,0018-ayar-altin4.911,6214-ayar-altin3.835,10gram-has-altin6.740,36Bulgar Levası28,83Dolar48,28Cumhuriyet Altını45.255,00Ons Altın4.364,43Gümüş100,83Euro56,01Sterlin65,37İsviçre Frangı59,51Gram Altın6.774,23Çeyrek Altın11.000,69Yarım Altın22.001,38Tam Altın43.868,20Ata Altın45.482,98Kuveyt Dinarı156,37AZN28,40BIST 10010.000,00Gram Altın3.250,00

Memur ve memur emeklilerinin Ocak zammı Ağustos enflasyonu sonrası netleşti

Ağustos enflasyonu verisinin açıklanmasıyla memur ve memur emeklilerinin Ocak 2027 zam hesabında esas alınacak veri netleşti.

Emre Aladağ
Yayınlanma
Güncelleme
3 DkOkuma Süresi
Memur ve memur emeklilerinin Ocak zammı Ağustos enflasyonu sonrası netleşti

Kamu görevlileri için toplu sözleşme zammına ek olarak, Ağustos enflasyonunun açıklanmasıyla yılın ikinci yarısına ilişkin enflasyon farkı hesabı netleşmeye başladı; bu gelişme, memur ve memur emeklilerinin Ocak 2027 maaş artışının hesaplanmasında kullanılacak veriyi belirleyici hale getiriyor.

Temmuz ve ağustos aylarına ilişkin enflasyon verileri yayımlandıkça, memur ve memur emeklilerinin yılın ikinci yarısında oluşacak enflasyon farkına dair formül de uygulamaya hazırlanıyor. Ağustos ayına ait veriyle birlikte, 2026’nın ikinci yarısına dair kümülatif görünüm tamamlanırken, memur ve memur emeklilerinin ocak ayında alacağı maaş zammına esas olacak enflasyon kalemi de netlik kazanıyor. Bu süreçte toplu sözleşme zammı ile enflasyon farkı birlikte dikkate alındığından, açıklanan her yeni TÜFE hesabın bir sonraki adımını etkiliyor.

Başlık Hesaplamada kullanılan dayanak 2027 Ocak etkisi
Memur ve memur emeklileri Toplu sözleşme zammı + yılın ikinci yarısına ilişkin enflasyon farkı Enflasyon farkından kaynaklanan artışın hesaplanmasına esas veri netleşiyor
SGK ve Bağ-Kur emeklileri Altı aylık dönemdeki kümülatif oran Kesinleşen zam oranı enflasyonun altı aylık dönem sonucu üzerinden belirleniyor
Ocak ayı zam oranı Aralık enflasyon verisinin açıklanmasıyla kesinleşen oran Şimdiden öngörülen kısım, aralıkla nihai halini alıyor

Mevcut verilere göre memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme zammına ek olarak oluşacak enflasyon farkından yararlanacak. Yapılan hesapta, ocak ayında uygulanacak kesin zam oranı aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla netleşecek olsa da, şimdiden yılın ikinci yarısına ilişkin enflasyon farkının bir kısmının yüzde 3,66 seviyesinde oluştuğu belirtiliyor. Bu çerçevede memur ve memur emeklilerinin alacağı toplam artışta, toplu sözleşme oranının üstüne çıkılacak alan enflasyon farkıyla şekilleniyor.

SGK ve Bağ-Kur emeklileri ise doğrudan altı aylık enflasyon endeksli artış hakkı kazanıyor. Bu kapsamda, kesinleşen zam oranı yüzde 3,62 olarak hesaplanırken, ilk altı aylık dönemde kümülatif enflasyon oranı yüzde 17,76 düzeyinde zamma erişim olarak öne çıkıyor. Altı aylık kümülatif artışın doğrudan yansıtılması, bu grup emeklilerde zamın toplu sözleşme bileşeninden bağımsız ilerlediği anlamına geliyor.

Bu gelişmeyle ilgili bir başka haberimiz de dikkat çekiyor:

Toplu sözleşme tarafında ise 2027 yılı için memur ve memur emeklilerinin maaşlarına uygulanacak oranlar yılın ilk yarısında yüzde 5, ikinci altı aylık dönemde ise yüzde 4 şeklinde belirlenmişti. Böylece ocak ayında yapılacak maaş artışında toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ile birlikte yeni oranı oluşturacak ana bileşen olarak konumlanıyor. Aralık ayı enflasyon verisinin açıklanmasının ardından ise memur ve memur emeklilerinin alacağı kesin zam oranı netleşecek.

  • Enflasyon verileri ilerledikçe yılın ikinci yarısına ilişkin enflasyon farkı hesaplaması aşama aşama netleşiyor.
  • Memur ve memur emeklilerinde toplu sözleşme zammı ile enflasyon farkının birlikte yansıması belirleyici oluyor.
  • SGK ve Bağ-Kur emeklilerinde artışın altı aylık kümülatif oran üzerinden ilerlemesi hesaplamayı doğrudanlaştırıyor.

Bu tablo, yılın ikinci yarısındaki enflasyon görünümünün Ocak 2027’deki maaş artışlarını doğrudan şekillendirdiğini gösteriyor. Özellikle memur ve memur emeklilerinde aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla kesin oranların tamamlanacak olması, piyasada ve çalışanlar tarafında hesaplamaların son aşamaya yaklaşmasını sağlıyor.

Haberin EditörüYönetici

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan Emre ALADAĞ, dijital medya teknolojileri ve internet gazeteciliği alanında derinlemesine uzmanlığa sahiptir. Bilgi teknolojileri ile habercilik pratiklerini profesyonelce birleştiren ALADAĞ; dijital dönüşüm, yazılım trendleri ve teknoloji dünyasındaki güncel gelişmeleri teknik bir hassasiyetle analiz etmektedir. Yayıncılık etiği ve doğruluk ilkelerinden taviz vermeyen profesyonel yaklaşımıyla, karmaşık dijital süreçleri okuyucular için anlaşılır, stratejik ve güvenilir içeriklere dönüştürmektedir.

İlgili Konular: