Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, akaryakıt piyasasında yaşanan dalgalanmaların ekonomik etkilerine yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yapılan son değerlendirmelere göre, petroldeki artışların sadece sürücüleri değil, tüm toplumu doğrudan etkilediği vurgulandı.
Petroldeki Artışların Ekonomiye Etkisi
Bendevi Palandöken, küresel ve yerel piyasalardaki gelişmelerin akaryakıt fiyatlarını yukarı çektiğini ifade etti. Bu durumun üretimden tüketime kadar zincirleme bir zam dalgası yarattığına dikkat çekildi.
"Petroldeki fiyat artışları hem vatandaşı hem de çalışan taksici, dolmuşçu, kamyoncu esnafını mağdur ediyor. Esnafın araçlarıyla getirdiği ürünlerin fiyatlarının artmasına, enflasyonun yükselmesine neden oluyor"
Ticari Araç Sahiplerinin Yaşadığı Zorluklar
Ticari faaliyet yürüten şoför esnafının maliyet yükünün katlanarak arttığı bildirildi. Nakliye ve ulaşım giderlerindeki bu yükselişin doğrudan temel gıda ve tüketim mallarına yansıdığı kaydedildi.
Gelir ve gider dengesi bozulan taşıma sektörünün sürdürülebilirlik kriziyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi. Yetkililer ve ilgili meslek örgütleri, maliyetlerin düşürülmesine yönelik tedbirlerin alınmasını talep ediyor.

