Günümüze kadar gaz hacimli devasa gezegenlerin yoğunluklarının kayalık yapıya sahip gezegenlere göre daha düşük olduğu kabul ediliyordu. Ancak tespit edilen genç bir gezegen ile bu bakış açısı tamamen değişebilir. Bu durum gezegenlerin oluşum teorilerini de etkileyecek gibi görünüyor.
Uzayda yapılan yeni keşifler uzun zamandır doğru olduğuna kesin gözüyle bakılan bilgilerin sorgulanmasına neden oluyor. Parlak nebulalar veya devasa yıldızların keşfi her zaman daha fazla dikkat çekse de bazen küçük bir gezegenden elde edilen bilgiler de şaşırtıcı olabiliyor.
Bu durumun son örneği yakın zaman önce yaşandı. HD 114082 b isimli bir gezegenin Jüpiter ile aynı boyutlara sahip olmasına karşın kütlesinin 8 kat daha fazla olduğu tespit edildi. Bu durum küçük gezegenin yoğunluğunun dünyanın 2 katı olduğu anlamına geliyor.
Gezegenlerin Oluşumuna Dair Geliştirilen Teoriler Yanlış Mı?
Süper Jüpiter olarak ifade edilen bu gezegen Güneş Sistemi’nden yaklaşık 310 milyon ışık yılı uzaklıkta. Sadece 15 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor. Dünyamızın 46 milyar yaşında olduğu dikkate alındığında bu gezegenin ne kadar genç olduğu dikkat çekiyor.
Yoğunluğunun dünyanın 2-3 katı olması kayalıktan çekirdeklere sahip olacaklarını gösteriyor. Gaz devleri olan bu gezegenlerde kayalık çekirdek bulunması ise gezegen oluşum teorilerinin değişeceği anlamına gelebilir.
Uzayda yapılan her yeni keşif bilim dünyasındaki bilgileri değiştiriyor. Belki de bulunan bu küçük gezegen şimdiye kadar bildiklerimizin tamamının yanlış olduğunu gösterecek.