Çin, ABD'nin Tayvan'a F-16 satışına karşı çıktı
Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Tayvan'a modernize edilmiş 65 adet F-16 savaş uçağı satmasına ve 2 Ekim'de yapılan ilk teslimata tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin egemenlik ihtilafı yaşadığı Tayvan'a modernize edilmiş F-16 savaş uçakları satmasına tepki gösterdi. Bakanlık Sözcüsü Guo Ciakun, uluslararası basının konuyla ilgili sorularına verdiği yazılı yanıtta, Tayvan sorununun Çin'in iç işi olduğunu ve dış müdahalenin kabul edilemeyeceğini belirtti.
"ABD'nin Çin'in Tayvan bölgesine silah satışına karşı çıkmayı sürdürüyoruz."
Sözcü Guo, ABD'nin iki ülke liderlerinin mutabakatı doğrultusunda "tek Çin" ilkesine uyması ve Tayvan konusunda ihtiyatlı hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
İlk F-16 Teslimatı Gerçekleşti
Tayvan'ın ABD'den satın aldığı 65 savaş uçağının ilk teslimatı 2 Ekim'de yapıldı. İki adet "F-16V Block 70" tipi uçak, Hawaii'den kalkan iki Amerikan kargo uçağıyla Tayvan'ın Taitung ilindeki Chihhang Hava Üssü'ne getirildi.
Gündem kategorisinden bir başka haber:
Ağustos ayında teslim edilmesi planlanan ilk uçakların, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in eylül ayında ABD'ye gerçekleştirdiği ziyaret sebebiyle Hawaii'de bekletildiği belirtildi.
Çin-Tayvan Anlaşmazlığı
Çin'in kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü Tayvan, iç savaşın ardından 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığını sürdürüyor. "Tek Çin" ilkesini savunan Pekin yönetimi, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile askeri ilişki kurmasına ve silah satmasına karşı çıkıyor.
Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskısını artıran Çin, adanın ana karayla birleşmesi için gerekirse güç kullanma ihtimalini dışlamıyor. Tayvan ise askeri harcamalarını artırarak ABD'den aldığı yeni silah sistemleriyle savunma kapasitesini güçlendirmeye çalışıyor.

Burak Ulu, dijital gazetecilik, haber doğrulama (fact-checking) ve arama motoru optimizasyonu (SEO) odaklı haber üretimi alanlarında 8 yılı aşkın deneyime sahip bir gazeteci ve editördür. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan Ulu, üniversite yıllarında yerel ve ulusal ajanslarda muhabirlik yaparak sektöre adım atmıştır. Kariyeri boyunca politika, ekonomi, güncel gelişmeler ve teknoloji kategorilerinde yüzlerce özel habere, röportaja ve saha araştırmasına imza atmıştır.
