Edremit'te 137 çeşit ata tohumu koruma altına alındı
Edremit Belediyesi Fidanlık ve Ata Tohumu Üretim Merkezi'nde 137 çeşit ata tohumu korunuyor ve fideler ilkbaharda ücretsiz dağıtılıyor.

Balıkesir Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, ilçede görev yapan basın mensuplarıyla birlikte Çıkrıkçı Mahallesi'nde bulunan Fidanlık ve Ata Tohumu Üretim Merkezi'ni ziyaret etti. Yaklaşık 7 dekarlık arazi üzerinde kurulu merkezde yürütülen çalışmalar hakkında Park ve Bahçeler Müdürü Taner Akıncı bilgi verdi.
137 Çeşit Ata Tohumu Üretiliyor
Merkezde oluşturulan tohum bankasında doğal yöntemlerle elde edilen yaz ve kış sebze ve meyve tohumları muhafaza ediliyor. Tohumların çeşitlendirilmesiyle birlikte toplam 137 farklı ata tohumu çeşidine ulaşıldı. Domates, biber, patlıcan, salatalık ve nar gibi ürünlerden elde edilen tohumlar fide haline getirilerek üretimde değerlendiriliyor.
Başkan Mehmet Ertaş, ata tohumu çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirterek şu açıklamayı yaptı:
"Doğal yöntemlerle yaz ve kış sebze ve meyvelerinden çeşitlendirerek ata tohumları elde ediyoruz. Oluşturduğumuz tohum bankasında bunları koruma altına alıyoruz. Şu anda tohum bankamızda toplam 137 çeşit, doğal yöntemlerle elde edilen ata tohumu bulunuyor. Bunları fide haline getirip üretim yapıyoruz."
İlgili bir başka gelişmeyi de buradan okuyabilirsiniz:
Ata tohumlarından elde edilen fidelerin ilkbahar mevsiminde vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldığını ifade eden Mehmet Ertaş, "Domates, biber, patlıcan, salatalık, nar gibi farklı tohumlardan elde edilen fideleri ata tohumunu teşvik etmek amacıyla ilkbahar mevsiminde vatandaşlarımızla ücretsiz olarak buluşturuyoruz. Çocuklarımız bahçelerinde ya da evlerinin balkonunda bir saksı içerisinde bile olsa bir domatesin veya biberin nasıl yetiştiğine yakından tanık oluyor" ifadelerini kullandı.
Peyzaj Bitkileri Belediye Bünyesinde Yetiştiriliyor
Merkezde yalnızca ata tohumu üretimi yapılmıyor; kent peyzajında kullanılmak üzere çiçek, çalı grubu ve farklı süs bitkileri de yetiştiriliyor. Edremit'in iklim koşullarına uygun bitkilerin yanı sıra değişen iklim koşullarına uyum sağlayabilecek ve daha az su tüketen bitkilerin üretim ağırlıklı olarak gerçekleştiriliyor.
Belediyeciliğin yalnızca yol ve temizlik hizmetlerinden ibaret olmadığını vurgulayan Mehmet Ertaş, "Belediyecilik sadece yol yapmak, çöp toplamak değil. Göreve geldiğimizden bu yana bu üretim merkezimizde önemli çalışmalar yapıyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün kent peyzajında kullandığı bitkilerin önemli bir bölümünü kendi bünyemizde üretiyoruz. Hem ilçemizin iklim koşullarına uygun bitkileri yetiştiriyoruz hem de değişen iklim koşullarına göre daha az su tüketen bitkilerin üretimini gerçekleştiriyoruz" dedi.
Burak Ulu, dijital gazetecilik, haber doğrulama (fact-checking) ve arama motoru optimizasyonu (SEO) odaklı haber üretimi alanlarında 8 yılı aşkın deneyime sahip bir gazeteci ve editördür. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan Ulu, üniversite yıllarında yerel ve ulusal ajanslarda muhabirlik yaparak sektöre adım atmıştır. Kariyeri boyunca politika, ekonomi, güncel gelişmeler ve teknoloji kategorilerinde yüzlerce özel habere, röportaja ve saha araştırmasına imza atmıştır.
