Bartın’da doğaya olan ilgisiyle arıcılığa hobi olarak başlayan Yavuz Gökçimen, kısa sürede kovan sayısını artırarak üretimini bugün 30 kovana çıkardı. İki yıl önce 5 kovanla başladığını belirten Gökçimen, faaliyetini profesyonel olarak sürdürmek için çalışmalarına devam ediyor. (ensondakika.com.tr)
Hobiyle başlayan büyüme: 5 kovandan 30 kovana
Gökçimen, arıcılığa başlarken önce kendi yakın çevresinde geleneksel bilgi aktarımına dayalı bir birikim olmadığını, bu yüzden süreci öğrenerek ilerlettiğini anlatıyor. Başlangıçta çok daha sınırlı ölçekle ilerleyen üretim, kovanların artmasıyla birlikte faaliyetlerin düzenli takibini de gerektirir hale geldi. (ensondakika.com.tr)
Bu noktada değişen yalnızca kovan sayısı değil; arı sağlığı, mevsimsel bakım ve üretim planlaması gibi süreçlerin de daha sistemli yönetilmesi gerekiyor. Gökçimen’in profesyonel olarak sürdürme hedefi, büyümeyle birlikte ortaya çıkan işletmecilik ihtiyacına işaret ediyor. (ensondakika.com.tr)
Bartın’daki arıcılık ölçeği: kovan varlığı ve destek mekanizması
Bartın’da arıcılık faaliyetleri il düzeyinde önemli bir büyüklüğe karşılık geliyor. İl tarım biriminin paylaştığı bilgilerde, Bartın genelinde 40 bin 572 yeni tip kovan bulunduğu ve 683 işletme ile arıcılık faaliyetlerinin sürdüğü belirtiliyor. (bartin.tarimorman.gov.tr)
Arıcılığın büyümesini teşvik eden destekler de bu ekosistemin parçası. 2026 yılı Arılı Kovan Desteklemesi kapsamında, ilde 603 yetiştiriciye 38 bin 833 kovandan toplam 5 milyon 584 bin 308 TL destek ödemesi yapıldığı ifade ediliyor. (bartin.tarimorman.gov.tr)
Verim ve üretim gerçekliği: Türkiye ortalamalarıyla yerel büyümeyi okumak
Kovan sayısının artması üretim için temel bir adım; ancak arıcılıkta asıl belirleyici yıl içindeki verim performansı. Türkiye’de bal üretiminde kovan başına verimin 10,7 kg civarında seyrettiği paylaşılıyor. Bu tür ulusal ortalamalar, hobi ölçeğinden işletme ölçeğine geçişte üreticinin hangi hedefleri planlaması gerektiğini de netleştiriyor. (aricilikharitasi.tarimorman.gov.tr)
Ayrıca sektörün verimlilik tartışması, sadece üretim miktarıyla sınırlı kalmayıp pazarlama ve değer yaratma boyutuna da uzanıyor. Türkiye’nin potansiyeli ile kovan başına verimin gerçekleşen düzeyi arasındaki farkın, markalaşma ve verim artırma çalışmalarına neden olduğu vurgulanıyor. (turktarim.gov.tr)
Büyümenin “neden”i: arıcılığın mevsimsel ve teknik planlaması
Kovan sayısı yükseldikçe arıların mevsimsel döngüsüne uygun bakım ve üretim takvimi daha sıkı bir plan gerektiriyor. Bartın’daki arıcılık etkinliğinin hem kovan varlığı hem de işletme sayısıyla geniş bir tabana yayılması, bu tür küçük ölçekli büyümelerin il içinde daha görünür olmasına zemin hazırlıyor. (bartin.tarimorman.gov.tr)
Bu çerçevede Gökçimen’in 5 kovandan 30 kovana yükselttiği süreç, yalnızca bir “ölçek artışı” değil; aynı zamanda arıcılığın teknik gerekliliklerini karşılayacak şekilde üretim disiplinini de güçlendirme anlamı taşıyor. (ensondakika.com.tr)
Günümüzde arıcılığa girişin en kritik taraflarından biri, hobi olarak başlayıp zamanla işletme modeline geçişi sağlayacak sürdürülebilir plan kurabilmek. Gökçimen’in profesyonelleşme hedefi, Bartın’daki mevcut üretim ekosistemi ve destek mekanizmalarıyla birlikte değerlendirildiğinde, yerel ölçekte üretimin büyümesine dair somut bir örnek olarak öne çıkıyor. (bartin.tarimorman.gov.tr)

