Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Rafet Dalkıran, milli havacılık projeleri arasında yer alan HÜRKUŞ-II ve HÜRJET uçaklarının test uçuşlarına bizzat katılarak gökyüzüne yükseldi.
HÜRKUŞ-II'de Teslimat Aşaması
Gerçekleştirilen uçuşların ardından değerlendirmelerde bulunan Haluk Görgün, ilk yerli üretim uçakların kuvvet komutanlığına verileceğini duyurdu. Haluk Görgün, ilk HÜRKUŞ-II uçaklarının kısa süre içerisinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine katılacağını belirtti.
"Bir uçağın kokpitine oturduğunuzda, tasarım masasından üretim hattına, testlerden uçuşa kadar uzanan büyük emeği çok daha yakından hissediyorsunuz. Şimdi bu emeğin yeni bir karşılığı daha geliyor. İlk HÜRKUŞ-II lerimizi kısa süre içerisinde Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim edeceğiz."
Projede emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür eden Haluk Görgün, sürecin tarihi bir nitelik taşıdığına dikkat çekti. Haluk Görgün, Türkiye'nin ilk defa milli bir uçağı kendi kuvvetlerine teslim ettiğini vurguladı.
"İlk defa Türkiye bir milli uçağını milli kuvvetlerimize teslim ediyor. Çok çok anlamlıydı. Bugün de son testler. Bu son testlerin bir parçası olmak bizim için ayrıca bir gurur."
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Rafet Dalkıran ise kendi üretilen hava araçlarıyla gökyüzünde olmanın gururunu şu sözlerle dile getirdi:
"Türk Hava Kuvvetleri Komutanı olarak kendi ülkemizin ürettiği bir uçakla uçmaktan daha gurur verici bir şey olamaz."
HÜRJET ile Gök Vatan'da AESA Radarı Testi
HÜRJET uçuşunda ise ileri teknoloji sistemlerinin gökyüzündeki performansı denendi. HÜRJET P2 uçağından, ASELSAN tarafından geliştirilen milli MURAD AESA radarı ile HÜRJET P1 uçağına yönelik hem tespit hem de radar kilidi faaliyeti başarıyla icra edildi.
"Hava Kuvvetlerimizin kıymetli personeli ilk eğitimlerini HÜRKUŞ uçağında alacaklar, sonra ileri seviye eğitimlerini HÜRJET uçağımızda tamamlayacaklar. Bugün bu uçuş, Hava Kuvvetleri Komutanımızla birlikte kol uçuşu yapmak hakikaten çok anlamlı ve kıymetliydi. ASELSAN ımızın geliştirdiği AESA radarı takılı olan komutanımızın uçtuğu HÜRJET imiz bizim uçtuğumuz HÜRJET e belli bir mesafede kilit attılar. Bu bir ilk oldu. Bunu tecrübe etmek, tarihi ana şahitlik etmek ve burada tüm ekibimizle, kıymetli personelimizle bu yolda birlikte yürümek çok kıymetli."

