İsrail ordusunda giderek derinleşen personel açığı, komuta kademesi ile askerler arasında ciddi bir krizin patlak vermesine yol açtı. İsrail basınına yansıyan gelişmeler, ordu içinde uzun süredir biriken sıkıntıların gün yüzüne çıktığını gösterdi.
Maariv Gazetesinin Raporu ve Askerlerin Durumu
Ülkede yayımlanan Maariv gazetesinin haberine göre, aralık ayında terhis olmayı bekleyen askeri personele izinlerini alamayacakları bildirildi. Askerler ile komutanları arasında yaşanan bu anlaşmazlık, ordu içindeki huzursuzluğu tırmandırdı.
Genelkurmay Başkanlığının Aldığı Kararlar
Askeri yetkililer, son iki yılda biriktirilen izinlerin kullanılmasının yasaklanması yönündeki talimatın Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ve Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanı Tümgeneral Itzik Cohen tarafından imzalandığını aktardı. Söz konusu kararın, ordudaki kronik asker açığı ile ülkenin bölgedeki askeri operasyonlarını sürdürme stratejisi doğrultusunda alındığı ifade edildi. Öte yandan, bazı rütbeli personelin bu uygulamanın yürürlükteki yasalara aykırı olduğunu savunarak tepki gösterdiği kaydedildi.
Krizin Boyutları ve Geçmiş Açıklamalar
Yaşanan gelişmelerin ardından İsrail Ordu Sözcüsü Effie Defrin, orduda on iki ila on beş bin arasında asker açığı bulunduğunu ve mevcut tablonun sürdürülebilir olmadığını kamuoyuna duyurmuştu. Genelkurmay Başkanı Zamir ise yirmi altı Mart tarihinde yaptığı kritik değerlendirmede şu ifadeleri kullanmıştı:
"Personel krizine çözüm bulmazsak ordu çökecek."
Mevcut tablonun ilerleyen süreçte nasıl bir hukuki ve idari sürece evrileceği merakla takip ediliyor.

