Meteoroloji'den 4 Bölge İçin Kritik Kuraklık Uyarısı: Su Kullanımına Dikkat
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporlarına göre Türkiye'de 4 bölgede ciddi kuraklık tehlikesi var. Yağışlarda düşüş, sıcaklıklarda artış yaşanıyor. Tarımsal üretimde kayıplar bekleniyor, su kullanımında dikkatli olunmalı.
Habere Hızlı Bakış:
- Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporlarına göre yağışlarda düşüş, sıcaklıklarda artış var
- TTKD bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, 4 bölgede şiddetli kuraklık tehlikesine dikkat çekti
- Yağışlı gün sayısı ve karla örtülü gün sayısı son yıllarda ciddi düşüş gösterdi
- Tarımsal üretimde ciddi kayıplar yaşanabileceği, su kullanımında dikkatli olunması gerektiği vurgulandı
GEMEREK GÜNDEM - Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2025 yılı ocak ve şubat aylarına ait yağış, sıcaklık ve kuraklık analiz raporları, Türkiye'de yağışlarda geçen yıllara göre düşüş yaşanırken, sıcaklıkların artması nedeniyle meteorolojik kuraklık olaylarının arttığını ortaya koydu.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, başta Akdeniz olmak üzere, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde şiddetli kuraklık tehlikesinin olduğuna dikkat çekti.
Yağışlı ve Karlı Gün Sayısı Düştü
Dr. Kesici, 2020 yılı öncesi 10,9 gün olan yağışlı gün sayısının sonraki yıllarda ciddi düşüşle yıllık ortalama 5,9 güne, son 10 yılda önceki yıllara göre azalan karla örtülü gün sayısının da 6,2 güne kadar düştüğünü açıkladı. Bu sebeplerle 4 bölgede olağanüstü yüksek hava sıcaklıklarına bağlı suya ulaşmakta çok ciddi sorunlar yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Tarımsal Üretimde Kayıp Yaşanabilir
Dr. Kesici, muhtemel aşırı kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde çok ciddi kayıplar yaşanabileceğini belirterek, acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Göller Yöresi'ndeki su kaynaklarında doluluk oranlarının düştüğünü, su seviyelerinin azaldığını ve kirlilik sorunu yaşandığını ifade etti.
Su Kullanımında Dikkatli Olunmalı
Artan sıcaklıkla birlikte su kaynaklarındaki buharlaşmanın da aşırı düzeyde artacağına vurgu yapan Dr. Kesici, başta tarımsal sulama olmak üzere su kaynaklarının kullanımında çok dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.
Akdeniz Bölgesi'nde çok su isteyen ürün deseninden vazgeçilmesi gerektiğini belirten Kesici, ürün deseni, sulama yöntemleri, kaçak kayıplar gibi konularda siyasi iradede kararlılık ve toplumsal desteğin önemli olduğunu vurguladı.

4 Bölgede 'Şiddetli Kuraklık' Görülüyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kuraklık analiz raporlarına göre, şubat ayında Akdeniz ve Ege bölgelerinin tamamı, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin de önemli bölümünde 'şiddetli kuraklık' görülüyor.
Yağışlarda normaline göre yüzde 33 azalma yaşanırken, yağışlar Ege ve Akdeniz bölgeleri, Marmara Bölgesi ile İç Anadolu'nun batısı, Hatay, Artvin, Ardahan, Erzurum, Bingöl, Van ve Mardin çevrelerinde normallerine göre yüzde 60'tan fazla azaldı. Burdur'da son 65 yılın en düşük şubat ayı yağışı kaydedildi.
Kaynak: KRT