Netanyahu'nun Abu Dabi Ziyaretinin Perde Arkası: Yemen Güvenlik Planı ve Suudi Arabistan Dengesi
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Abu Dabi ziyaretinin arkasındaki gizli Yemen güvenlik planı, BAE-Suudi Arabistan dengeleri ve Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın detayları.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun pazar günü gerçekleştirdiği Abu Dabi ziyaretinden önce, iki ülke arasında diplomatik gerilimlerin yaşandığı ve programın ertelendiği ortaya çıktı. BAE'deki diplomatik kaynaklara göre, İsrail tarafı haftalarca süren girişimlerde bulunurken, ilk ziyaret planı Muhammed bin Zayed'in ülkede olmadığı gerekçesiyle son anda askıya alındı.
Ziyaretin Erteleme Gerekçesi ve Siyasi Riskler
Kaynaklar, BAE liderinin o sırada aslında Abu Dabi'de bulunduğunu öne sürerken, bu durumun görüşmenin zamanlamasını BAE'nin belirleme isteğinden kaynaklandığına işaret edildi. İsrail'in 27 Ekim'de seçime gidecek olması, Netanyahu'nun bu buluşmayı dış politika başarısı olarak kullanma ihtimalini gündeme getiriyordu. Ayrıca Bin Zayed'in 7 Ekim 2023 saldırısından önce Netanyahu'yu olası bir Hamas operasyonuna karşı uyardığı iddiaları da İsrail'de tartışılmaya devam ediyor.
Yemen İçin Üç Aşamalı Güvenlik Planı
Diplomatik kaynakların aktardığına göre, Netanyahu'nun Abu Dabi seferi yalnızca İbrahim Anlaşmaları ile sınırlı kalmadı; Riyad'a ulaştırılmak üzere Husilere karşı ortak bir güvenlik teklifi masaya getirildi. Dokuz aylık bir takvimi içeren teklif; yerel istihbarat, hava operasyonları ve yoğun ateş gücüyle başlayacak üç aşamalı bir mücadele öngörüyor. Washington yönetiminin ise bu girişime aracılık etmeyi ve destek vermeyi reddettiği bildirildi.
BAE ve Suudi Arabistan Arasındaki Bölgesel Denge
BAE'nin, Riyad'ın doğrudan bir İsrail ortaklığını kabul etmeyeceğini öngörerek planı kendi koordinasyonunda sunmaya çalışacağı belirtiliyor. Ancak Suudi Arabistan'ın Gazze'deki İsrail politikalarına, Suriye topraklarındaki ihlallere ve Lübnan'daki askerî faaliyetlere tepki göstermesi bu uzlaşıyı zorlaştırıyor. Riyad yönetimi, Ahmed eş-Şara yönetimindeki Suriye'ye destek verirken, İsrail'le olası bir askerî ortaklığa mesafeli yaklaşıyor.
Mekke Ortak Savunma Anlaşması ve Stratejik Tercihler
Suudi Arabistan'ın dış politika dengesinde, Türkiye, Pakistan ve Riyad arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması kilit rol oynuyor. Üç ülkenin dışişleri bakanlarının komite ve çalışma takvimini ele aldığı bu ittifak, kısa vadeli Husi saldırılarından öte stratejik bir tercih olarak görülüyor. Netanyahu'nun Yemen üzerinden sunduğu teklifin, Riyad'ın bu kalıcı bölgesel hesabını değiştirmesi beklenmiyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu olan Okan AVŞAR, küresel teknoloji trendleri ve dijital ekonomi alanında uzmanlaşmış kıdemli bir haber editörüdür. Karmaşık dijital gelişmeleri, veri odaklı analizler ve tarafsız bir habercilik süzgecinden geçirerek okuyucuya aktaran AVŞAR, yayıncılık etiği ve doğruluk ilkeleri konusunda yüksek standartlara sahip profesyonel bir içerik üreticisidir.