PİYASALAR:
18-ayar-altin4.908,25—14-ayar-altin3.832,47—gram-has-altin6.693,16▼Bulgar Levası28,63▼Dolar48,86▲Cumhuriyet Altını45.213,00▼Ons Altın4.282,59▼Gümüş100,81▼Euro55,77▲Sterlin64,87▲İsviçre Frangı59,33▲Gram Altın6.726,80▼Çeyrek Altın10.993,13—Yarım Altın21.986,26—Tam Altın43.838,04—Ata Altın45.451,71—Kuveyt Dinarı158,32▲AZN28,74▲BIST 10010.000,00—Gram Altın3.250,00—18-ayar-altin4.908,25—14-ayar-altin3.832,47—gram-has-altin6.693,16▼Bulgar Levası28,63▼Dolar48,86▲Cumhuriyet Altını45.213,00▼Ons Altın4.282,59▼Gümüş100,81▼Euro55,77▲Sterlin64,87▲İsviçre Frangı59,33▲Gram Altın6.726,80▼Çeyrek Altın10.993,13—Yarım Altın21.986,26—Tam Altın43.838,04—Ata Altın45.451,71—Kuveyt Dinarı158,32▲AZN28,74▲BIST 10010.000,00—Gram Altın3.250,00—
Reklam

Pezeşkiyan'dan ABD Açıklaması: Mutabakat Zaptına Bağlıyız

İran Cumhurbaşkesi Mesud Pezeşkiyan, ABD ile imzalanan mutabakat zaptına bağlı olduklarını belirterek nükleer silah geliştirmenin haram olduğunu vurguladı.

Burak ULU
Yayınlanma
Güncelleme
2 DkOkuma Süresi
Pezeşkiyan'dan ABD Açıklaması: Mutabakat Zaptına Bağlıyız

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin ABD ile 17 Haziran tarihinde imzaladığı mutabakat zaptına tamamen bağlı olduklarını ve bu süreci uygulamaya istekli bulunduklarını açıkladı.

CBS News Röportajı ve Müzakere Süreci

CBS News kanalına verdiği özel röportajda Washington yönetimiyle yürütülen müzakerelere değinen Mesud Pezeşkiyan, müzakere süreci boyunca çeşitli zorlukların ve sorunların ortaya çıkabileceğini ifade etti. Her türlü anlaşmazlığın çözümünde sabır, hoşgörü ve tolerans ilkelerinin esas alınması gerektiğini belirten İran lideri, halihazırda bu anlayışın henüz tam anlamıyla oluşmadığına dikkat çekti.

ABD ve İsrail Saldırılarına Sert Eleştiri

ABD ile İsrail cephesinden gelen askeri müdahaleleri ve saldırıları eleştiren Mesud Pezeşkiyan, batılı güçlerin terör tanımını eleştirerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Okulda eğitim gören çocuklar terörist, dini liderimiz terörist, üniversitede bilimsel çalışmalar yapan bilim insanları terörist. Çok kolay bir şekilde gelip suikast düzenliyorlar, ardından kalkıp gidiyorlar, sonra da dünyaya teröristlerle savaşıyoruz diyorlar."

Mücteba Hamaney'in Sağlık Durumu

Görev süresi boyunca İran lideri Mücteba Hamaney ile toplamda iki kez bir araya geldiğini aktaran Mesud Pezeşkiyan, en son gerçekleştirdikleri yüz yüze görüşmenin yedi saatten uzun sürdüğünü söyledi. Mücteba Hamaney'in sağlık durumu hakkında konuşan İran Cumhurbaşkanı, liderin tıbbi açıdan tamamen sağlıklı olduğunu kamuoyuyla paylaştı.

Nükleer Silah ve Haram Vurgusu

Ülkesinin nükleer politikasına netlık kazandıran Mesud Pezeşkiyan, nükleer silahlara karşı dini duruşu yineleyerek şu açıklamada bulundu:

"Nükleer silah geliştirmek haramdır."

Mesud Pezeşkiyan, ülkede belirli kesimlerin nükleer silah üretme yönünde talepleri veya istekleri bulunabileceğini, ancak dini açıdan bu konuya hiçbir zaman izin verilmediğini ve verilmeyeceğini vurguladı.

Sokak Olayları ve Darbe Girişimi İddiası

Geçmişteki protesto gösterilerine değinen Mesud Pezeşkiyan, ABD'yi kışkırtıcılıkla suçlayarak sokakların silahlandırıldığını öne sürdü. Donald Trump dönemindeki gelişmeleri hatırlatan İran Cumhurbaşkanı:

"Trump'ın kışkırtıcıları sokaklara inmeleri için silahlandırdığını itiraf ettiği o konuşmayı duydunuz mu? Sonra bu kişileri kiraladılar ve bazılarını silahlandırdılar. Hangi gösteride 500 güvenlik görevlisi ve asker öldürülür? Bir darbe girişiminde bulunuyorlardı. O darbe girişimi başarısız olunca 40 günlük savaşı dayattılar." şeklinde konuştu.

Son olarak, iki ülke arasındaki diplomatik temasların geleceği ve bölgesel güvenlik dinamiklerindeki gelişmelerin önümüzdeki günlerde tarafların atacağı somut adımlarla şekillenmesi bekleniyor.

Haberin EditörüMuhabir

Burak Ulu, dijital gazetecilik, haber doğrulama (fact-checking) ve arama motoru optimizasyonu (SEO) odaklı haber üretimi alanlarında 8 yılı aşkın deneyime sahip bir gazeteci ve editördür. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan Ulu, üniversite yıllarında yerel ve ulusal ajanslarda muhabirlik yaparak sektöre adım atmıştır. Kariyeri boyunca politika, ekonomi, güncel gelişmeler ve teknoloji kategorilerinde yüzlerce özel habere, röportaja ve saha araştırmasına imza atmıştır.

Reklam