SDRAM yani senkronize DRAM DRAM için günümüzde geçerli standart RAM sistemi olarak işlem görmektedir. Öncelikli olarak bilgisayar sistemindeki RAM için kullanılmakla beraber grafik kartları ile beraber DRAM kullanılan diğer donanımlarda da kullanımı bulunmaktadır. Şu an SDRAM senkronizasyonu bilgisayar sisteminin performansı için kritik öneme sahiptir. Daha öncesinde kullanılan asenkron DRAM baz alındığında bilgisayarlar için milat olarak kabul edilebilir.
Senkronize DRAM yani SDRAM veri aktarımını ve sistemdeki komutların gerçekleşmesini senkronize etmek için kendi içinde bir saat kullanır. Bu sistemle bekken denetleyici zaman işlemlerinin veri yolunu optimum olarak kullanmasını sağlar ve daha yüksek performansı kullanıcılara sunar. Yani senkron SDRAM’in dahili bir saate sahip olduğu ve saat hızının sistem tarafından da bilindiğini gösterir. Bu sayede CPU ile SDRAM etkileşimi optimize edilirken komutlar da diğer komutlarla asla çakışmaz.
Asenkron DRAM Üzerindeki İyileştirmeler
SDRAM teknolojisi aslında DRAM içerisinde birden fazla bellek ünitesine sahip olma yeteneğinin kazandırılması olarak geliştirildi. Buradaki üniteler birbirinden bağımsız olarak çalışırlarken her birinde bir işlem gerçekleştirilir. Bunun yanında farklı ünitelerde aynı anda ikinci bir işlem de gerçekleştirilebilirken okuma ve yazma işlemleri ardışık düzenle sağlanabilir.
Bir diğer SDRAM faydası ise sistem RAM’inde bir çip üzerindeki zamanlama verilerinin dahil edilmesi olayıdır. Günümüzde bazı RAM çubukları belirli zaman aralıklarında performans bilgilerini bu çiplere kodlayarak klasik DRAM standartlarına göre daha iyi performans sağlayabilirler.
SDRAM Hızları Nasıl Arttı?
İlk SDRAM sistemlerinde 100 – 200 MHz arasında bellek saatleri bulunmaktaydı. DDR3 sistemlerinde de 100MHz bellek saatleri bulunuyordu bu yeni geliştirmelerle beraber 266.6MHz değerine kadar SDRAM ile yükseltildi.
DDR4 teknolojisi ise ilk geldiğinde 200 ile 400MHz arasında bir saat aralığında çalışmaya başlamıştı. Bu sistemde gecikme azaltılırken bant genişliği ise iki katına çıkarıldı. DDR5 teknolojisinde 200MHz bellek saat hızı bulunurken bu hızlar 450MHz olarak kullanıcılara sunulabiliyor.
SDRAM Nedir – Senkron DRAM Ne İşe Yarar?
SDRAM kelime anlamı eş zamanlı dinamik rastgele erişimli bellek olarak tanımlanır. SDRAM yani senkronize DRAM günümüzde kullanılan DRAM türüdür. Sistem RAM’inin yanında ekran kartlarında bulunan VRAM’in temeli olarak görev görür. SDRAM sisteminin saat hızları yüksek performans için kritik öneme sahiptirler. Kullanıcıların bilgisayara verdikleri komutların hangi sıklıkla çalıştırılabileceği ve verilerin DRAM’den ne kadar hızlı okunabileceği veya yazılacağını kontrol eden sistem SDRAM sistemidir. Haliyle SDRAM yüksek bilgisayar performansı için tüm bellek sistemlerini optimize edebilmektedir.