Avrupa Uzay Ajansı uzay tabanlı güneş enerjisi projelerini gerçeğe dönüştürmek için harekete geçti. Projenin AB kurumları tarafından onaylanması durumunda uzayda üretilecek olan elektrik kablosuz olarak Avrupa’ya iletilecek.
Avrupa Uzay Ajansı olan ESA uzayda devasa güneş enerjisi santralleri kurmak istiyor. Kurulacak olan tesislerin çalışıp çalışmayacağı çalışacaksa ne kadar maliyetli olacağının belirlenmesi hedefleniyor. Bunun için toplamda 3 yıl sürmesi planlanan bir çalışmanın başlatılması bekleniyor.
TRT tarafından paylaşılan habere göre ESA yörüngeye çok sayıda güneş enerji santrali gönderecek. Bu santralleri her biri güneş enerjisini kullanarak eşit miktarda elektrik üretecek. ESA böylece uzayda elektrik üreten devasa uydulardan oluşan bir filoya sahip olacak.
ESA tarafından yapılması planlanan proje henüz onaylanmış değil. Paris’te gerçekleştirilecek toplantılarda proje detaylı olarak masaya yatırılacak. Projenin onaylanması durumunda hemen çalışmalara başlanacak.
ESA genel müdürü olan Joseph Ascbacher karbon nötr ekonomilere geçildiği için enerji üretim şeklinin değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Bunun için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğinden bahsetti. Yenilenebilir enerji santrallerinin uzaya kurulabilmesi bu noktadaki en ideal çözüm olduğunu sözlerine ekledi.
Teknoloji ile Uzaya Santral Kurmak Artık Hayal Değil
İnsanoğlunun sahip olduğu teknoloji artık uzaya güneş enerjisi kurmayı mümkün kılıyor. Uzayda gece ve bulutların olmaması güneşten elde edilen verim çok yüksek olmasını sağlayacak.
Solaris Girişimi olarak isimlendirilen projenin onaylanıp onaylanmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak onaylanması durumunda dünyanın yeni bir aşamaya geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor.