Bakan Yerlikaya: Marmara depremi sonrası 127 artçı sarsıntı kaydedildi, can kaybı yok
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Marmara Denizi'ndeki 6,2'lik depremin ardından en büyüğü 5,9 olmak üzere 127 artçı depremin meydana geldiğini, can kaybı ve yaralı bulunmadığını açıkladı. Devlet-millet iş birliğiyle deprem hazırlıklarının yapılması gerektiğini vurguladı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı açıklamada, saat 17.55'e kadar en büyüğü 5,9 olmak üzere 127 artçı depremin meydana geldiğini, şu ana kadar can kaybı ve yaralının bulunmadığını belirtti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından Hasdal'daki İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde kurulan kriz merkezinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın katılımıyla yapılan değerlendirme toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Marmara Denizi'nde saat 12.49'da 6,2 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini, yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğindeki depremin toplam 13 saniye sürdüğünü aktaran Yerlikaya, "Silivri açıklarında, 24 kilometre uzaklıkta olan deprem, başta İstanbul olmak üzere Tekirdağ, Yalova, Bursa, Balıkesir'de de hissedildi. Saat 17.55'e kadar en büyüğü 5,9 olmak üzere 127 artçı deprem meydana geldi. 4 ve üzeri olan artçı deprem sayısı da toplam 7." diye konuştu.

Depremin İlk Anından İtibaren AFAD Koordinasyonunda Çalışmalar Yürütüldü
Yerlikaya, depremin ilk anından itibaren Ankara'da AFAD Başkanlığında Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, İstanbul'da da Vali Davut Gül başkanlığında Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında kurulan afet çalışma gruplarının başkanlarının bir araya geldiğini aktardı. Böyle büyük bir depremde şu ana kadar can kaybı ve yaralının bulunmadığını belirten Yerlikaya, AFAD koordinasyonunda büyükşehir, 39 ilçe belediyesi, itfaiye, emniyet, jandarma, 1. Ordu Komutanlığı olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, İstanbul Acil Müdahale Planı kapsamında kendi görev alanlarıyla ilgili saha taramalarını yaptıklarını anlattı.

112'ye Gelen Çağrıların Pek Çoğu Bilgi Edinme Amaçlı
Bakan Yerlikaya, ilk etapta 45'inci dakikadan itibaren medya aracılığıyla kamuoyuna güzel haberi verdiklerini dile getirerek, "Dedik ki şu ana kadar içinde insanın yaşadığı, yerleşim olan herhangi bir bina enkaz ihbarı şükürler olsun ki gelmedi. Şu ana kadar da taramalarımız devam ediyor.
Sadece Fatih ilçemizde bir metruk bina. Gözlemsel olarak tarama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüzde görevi olan arkadaşlarımızın yapmış olduğu 9 eve ilişkin tahliyeyle ilgili tespitimiz var." ifadelerini kullandı. 112'ye toplam 10 bin 84 çağrı geldiğini, bunların pek çoğunun bilgi edinme amaçlı olduğunu kaydeden Yerlikaya, "Fatih'teki metruk bina hariç bir binanın yıkıldığıyla ilgili bir ihbarın olmaması da bugün en büyük şükrümüz." dedi.
"Devlet-Millet El Birliğinde Hazırlıklarımızı Cansiperane Yapalım"
Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Yerlikaya, depremde başta can kaybının önüne geçmek olmak üzere risk azaltma ve zararın en aza indirilmesiyle ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının çeşitli hizmetleri olduğunu kaydetti.
Vatandaşlara seslenen Yerlikaya, "İstanbullu hemşehrilerimize şunu söylemek istiyorum, herkes hanesini, içinde yaşadığı evin durumunu en iyi kendisi bilir. Dolayısıyla güçlendirme veya yıkılıp yeniden yapılması yani kentsel dönüşümüyle ilgili bir ihtiyacı varsa hükümetimizin açıklamış olduğu hizmetle ilgili çağrıya ses versin." dedi. Bakan Yerlikaya, deprem öncesinde devlet-millet el birliği yaparak hazırlıkların cansiperane yapılması gerektiğini vurgulayarak, "İstanbul'umuzu bu noktada hiç oyalanmadan bizler hükümet temsilcileri, belediyelerimizin tamamı hepimiz elimizi, yüreğimizi taşın altına koyalım. Amasız, fakatsız, birbirimize işaret parmağımızla hiç ama hiç konuşmadan, hasbi olarak bu sorunu çözelim istiyorum." şeklinde konuştu.
Kaynak: KRT