NHS'ten kanserle mücadelede devrim niteliğinde adım: Yapay zeka destekli kan testi klinik denemelere başlıyor

NHS'ten kanserle mücadelede devrim niteliğinde adım: Yapay zeka destekli kan testi klinik denemelere başlıyor

NHS, yapay zeka ile geliştirilen ve 10 damla kanla 12 kanser türünü %99 doğrulukla tespit edebilen 'miONCO-Dx' testini klinik denemelere başlatıyor. Test, kanseri erken teşhis vadediyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), yapay zeka teknolojisi ile geliştirilen ve kanser türünü semptomlar ortaya çıkmadan önce tespit edebilen yeni bir kan testini klinik denemelere başlamaya hazırlanıyor. 'miONCO-Dx' adı verilen test, tümörlerden kana karışan küçük genetik materyal parçalarını inceleyerek 12 yaygın kanser türünü ve bazı nadir kanser tiplerini yüksek doğruluk oranıyla saptayabiliyor.

Klinik Denemeler 8 Bin Hasta Üzerinde Yürütülecek

NHS tarafından yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 8 bin hasta üzerinde yürütülecek klinik denemelerde 'miONCO-Dx' adlı kan testi kullanılacak. Test kapsamında, tümörlerden kana karışan küçük genetik materyal parçaları incelenecek. Böylece kanser türü ve yeri, semptomlar ortaya çıkmadan önce tespit edilebilecek.

%99 Doğruluk Oranına Ulaşıldı

'miONCO-Dx' testi ile ilgili bugüne kadar 20 bin kişi üzerinde yapılan ön denemelerde, testin kanseri tespit etmede ve kanserin vücuttaki yerini belirlemede %99 doğruluk oranına ulaştığı bildirildi. Bu ümit verici sonuçlar, testin klinik denemelere geçmesi için yeterli bulundu.

12 Yaygın Kanser Türünü Saptayabiliyor

Yapılan açıklamaya göre, sadece 10 damla kan örneğiyle yapılabilen 'miONCO-Dx' testi, 12 yaygın kanser türünü saptayabiliyor. Bunlar arasında akciğer, mide, prostat, yemek borusu, karaciğer, mesane, yumurtalık, bağırsak, pankreas ve meme kanseri yer alıyor. Ayrıca test, kemik ve yumuşak doku sarkomları ile belirli beyin tümörlerini de tespit edebiliyor.

Kaynak: KRT