Japon otelinden tartışmalı karar: İsrailli Turistlerden savaş suçu işlemediklerine dair imzalı taahhüt talep edildi

Japon otelinden tartışmalı karar: İsrailli Turistlerden savaş suçu işlemediklerine dair imzalı taahhüt talep edildi

Japonya'nın Kyoto kentinde bir otel, İsrailli turistlerden "kadın ve çocuklara saldırı, işkence ve savaş suçu işlemediklerine" dair imzalı taahhüt talep ediyor.

Kyoto'daki bir otel, İsrailli turistlerden rezervasyon öncesi savaş suçu işlemediklerine dair yazılı taahhüt almaya başladı. Otel yönetimi uygulamayı savunurken, İsrail'in Tokyo Büyükelçisi duruma tepki gösterdi.

Tartışmalı Uygulama ve Taahhütnamenin İçeriği

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinin aktardığına göre, Kyoto'daki otel yönetimi, İsrailli bir turistten rezervasyon için oldukça kapsamlı bir taahhütname imzalamasını istedi. İsrail ordusunda sıhhiyeci olarak görev yapan turist, pasaportunu göstermesinin ardından bu talep ile karşılaştı. Taahhütnamede özellikle şu ifadeler yer aldı:

"Uluslararası ve insancıl hukuku ihlal eden hiçbir savaş suçuna karışmadım; sivillere (çocuklar, kadınlar vb.) saldırı, teslim olan veya savaş esiri olarak alınanların öldürülmesi veya kötü muamele, işkence veya insanlık dışı muamele, cinsel şiddet, zorla yerinden etme veya yağma, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Roma Statüsü'nün 8. Maddesi kapsamına giren diğer eylemler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere hiçbir zaman savaş suçu işlemedim."

Otel Yönetiminin Tutumu

Otel müdürü, uygulamayı savunarak dikkat çekici bir açıklama yaptı: "Bizim için savaş uzak bir şey ve kadınları ve çocukları öldüren ve okulları bombalayan insanlarla hiç karşılaşmadık." Ayrıca otel sahibi, değerlendirme sisteminde otele düşük puan veren bir İsrailli müşteriye, "Soykırımı ve apartheidi durdurun, uluslararası hukuka uyun. ÖZGÜR FİLİSTİN" şeklinde yanıt verdi.

Diplomatik Tepki

İsrail'in Tokyo Büyükelçisi Gilad Cohen, uygulamayı ayrımcılık olarak değerlendirerek Kyoto Valiliği'ne tepki gösterdi. Bu olay, Haziran 2024'te yine Kyoto'da yaşanan benzer bir vakayı takip ediyor.

UCM'nin Tutuklama Kararları

Olayın arka planında, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin önemli kararları bulunuyor. UCM:

  • İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardı
  • Gazze'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle soruşturma başlattı
  • İsrail'in yargı yetkisine ilişkin itirazlarını reddetti
  • Filistin topraklarında işlenen suçlar üzerinde yargı yetkisinin bulunduğuna hükmetti

Bu kararların ardından, bazı İsrail askerlerinin tutuklama endişesiyle çeşitli ülkelerden ayrılmak zorunda kaldığı bildirildi.

Kaynak: KRT