Yapay Zekâ ile 6,5 Milyon TL'lik Sahte Hasar Vurgunu
Dolandırıcılar, yapay zekâ ile ürettikleri sahte araç hasarı fotoğraflarıyla sigorta şirketlerinden yaklaşık 6,5 milyon TL haksız tazminat talebinde bulundu.

Sigorta dolandırıcıları, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yapay zekâ kullanarak gerçeğe yakın sahte araç hasarı fotoğrafları üretip haksız kazanç elde etmeye başladı. FraudFlow şirketinin Kurucusu ve CEO’su Güneş İnal'ın verdiği bilgilere göre, özellikle fotoğraf üzerinden hızlıca ödenen küçük hasarlarda bu yöntem sıkça kullanılıyor.
Üretken yapay zekâ araçlarıyla 10-15 saniye içinde gerçek bir hasar fotoğrafından ayırt edilemeyecek görseller üretilebiliyor. İnal, dolandırıcıların bu taktikle araçların gerçek fotoğrafları üzerine yapay zekâ ile gerçekte var olmayan hasarlar eklediğini belirtiyor.
Klasik görsel kontrole dayanan hasar inceleme süreçlerinin yeni bir riskle karşı karşıya olduğunu belirten İnal, durumu şu sözlerle açıklıyor:
"Araç üzerindeki ezikler, kırık farlar, tampon ve kaporta hasarları; ışık, gölge ve çevresel detaylarla birlikte son derece gerçekçi biçimde oluşturulabiliyor. Bu durum, yalnızca klasik görsel kontrole dayanan hasar inceleme süreçleri açısından yeni bir risk alanı yaratıyor."
Teknoloji kategorisinden bir başka haber:
ImageMap ile 39 Şüpheli Dosya Tespit Edildi
Bu yeni dolandırıcılık türüne karşı yapay zekâyı kullanarak savunma geliştirdiklerini belirten İnal, ImageMap teknolojisi ile hasar dosyalarına eklenen görselleri analiz ettiklerini aktarıyor. Bu teknoloji sayesinde insan gözüyle fark edilmesi oldukça güç olan manipülasyon izleri tespit ediliyor ve şüpheli dosyalar, değerlendirme aşamasındayken inceleme ekiplerine sunuluyor.
FraudFlow ile bugüne kadar gerçekleştirilen analizlerde, yapay zekâ ile manipüle edilmiş görsellerin kullanıldığı 39 şüpheli hasar dosyası tespit edildi. Bu dosyaların toplam hasar tutarının yaklaşık 6,5 milyon TL seviyesinde olduğu ifade ediliyor.
Teknoloji kategorisinden bir başka haber:
Üretken yapay zekânın yaygınlaşmasıyla birlikte hasar süreçlerinde yeni kontrol noktalarının oluştuğuna dikkat çeken İnal, açıklamalarını şöyle tamamlıyor:
"Bu tablo bize sigorta suiistimalinin artık yalnızca geçmiş veriler, sahte belgeler veya organize ilişkiler üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini gösteriyor. Üretken yapay zekânın yaygınlaşmasıyla birlikte 'gördüğümüz şey gerçekten yaşandı mı?' sorusu da hasar süreçlerinin önemli kontrol noktalarından biri haline geliyor. Yapay zekâ suiistimalcilerin elinde yeni yöntemler yaratırken, doğru kullanıldığında sigorta şirketlerine bu yöntemleri ortaya çıkarabilecek çok daha güçlü bir savunma mekanizması da sunuyor."
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan Buğra TAŞ, gündem analizi, kamu politikaları ve sosyal gelişmeler üzerine odaklanan araştırmacı bir editördür. Haber metinlerini oluştururken olayların toplumsal arka planını derinlemesine incelemeyi ilke edinen TAŞ, teyitli bilgiye dayalı ve şeffaf yayıncılık anlayışıyla okuyuculara güvenilir bir perspektif sunmaktadır.
